L’Ajuntament de Manlleu inicia una campanya dirigida principalment a les persones que no estan complint amb la normativa del nou sistema de recollida municipal.
Les sancions augmenten fins als 750 euros i a aquest import s’hi sumarà també el cost de l’operatiu.
S’utilitzarà també un dispositiu de vigilància aèria amb drons per controlar els abandonaments de deixalles a la via pública.
Nou mesos després de la implantació del nou sistema de recollida de residus porta a porta, el consistori vol intensificar la vigilància en diferents punts negres que es tenen detectats a la ciutat. En els propers dies es bustiarà nou material informatiu tots els habitatges de Manlleu on, a banda de felicitar a les persones que ho estan fent bé, que són la majoria, s’explica que es faran servir nous mecanismes d’identificació de les persones que reincideixen en l’incompliment del Reglament regulador del servei de recollida de residus municipals.
La campanya fa incís i recorda que els residus només es poden treure de 20 a 22h i que treure’ls fora d’aquest horari, deixar bosses abandonades al carrer o al costat dels contenidors o dipositar-les a les papereres, és objecte de sanció.
A dia d’avui tenim identificats 18 punts negres, 11 dels quals són crítics, i és per això que s’ha reforçat el servei de recollida de repàs dels matins i s’ha redefinit una nova ruta de recollida tenint en compte el dia de la setmana, l’hora i les zones. A més d’aquesta neteja intensiva, s’utilitzaran diferents sistemes d’identificació de les persones infractores: Es faran inspeccions a peu i s’iniciarà un sistema de vigilància amb drons.
Les sancions emeses fins al moment són per infraccions de caràcter lleu amb multes d’entre 100 i 200 euros. Precisament són aquests imports els que s’estan revisant a l’alça. En breu, les sancions seran de 750 euros i a aquest imports s’hi sumarà el cost de l’operatiu que hagi estat necessari per a identificar a la persona infractora. El cost d’aquests operatius podran incloure despeses de recollida extra o el servei policial entre d’altres. Cal recordar que, a part de les possibles sancions, la no participació al porta a porta implica un recàrrec a la taxa de residus, amb import total de 219€/any.
Els resultats de recollida selectiva a Manlleu des de l’inici del porta a porta estan sent molt positius, s’ha passat d’un 72,1% de recollida selectiva a un 83,5%, amb una millora substancial de la qualitat dels residus recollits. Aquests resultats només són possibles gràcies a l’esforç i a la implicació de la ciutadania de Manlleu. Precisament per aquest motiu, per l’esforç que està fent gran part de la població, des de l’ajuntament no es permetrà que la conducta incívica d’unes poques persones embruti els carrers i la imatge de la nostra ciutat.
L’Ajuntament de Manlleu no deixarà de fer accions de sensibilització i conscienciació sobre el model de recollida porta a porta per a totes aquelles persones que actuen per desconeixement, per això s’han contractat dues persones que realitzen les tasques d’educadors de carrer als punts més crítics, però alhora, es sancionarà a totes aquelles persones que amb coneixement del sistema reincideixen en l’incompliment del Reglament regulador del servei de recollida de residus municipals mitjançant el porta a porta.
Des del consistori treballem cada dia per veure una millora tant del civisme al municipi com de la imatge de la ciutat, volem ser una ciutat neta i sostenible. L’abandonament de bosses afecta de forma negativa a la imatge de Manlleu i transmet la sensació de ciutat bruta quan, realment, els nostres resultats de recollida selectiva són excel·lents.
Des de l’ajuntament es tindrà tolerància zero amb les persones incíviques i sobretot amb les reincidents.