Coincidint amb l’inici del nou model de recollida porta a porta, des del mes de novembre la ciutat de Manlleu compta amb 10 contenidors expressos per a la recollida selectiva de l’oli de cuina.
En el marc de l’estratègia de lluita contra l’emergència climàtica que s'està duent a terme al municipi el passat mes de novembre, i coincidint amb la implantació del nou model de recollida de residus porta a porta, es va implantar la recollida de l’oli de cuina mitjançant la instal·lació de 10 contenidors expressos situats a tot el nucli urbà. Amb aquesta acció es pretén facilitar la recollida selectiva d’aquest residu a la ciutadania, apropar-la als diferents barris i potenciar-ne així el seu reciclatge. Fins al novembre passat l’oli de cuina es recollia només a la deixalleria municipal, al mercat municipal i a algunes escoles, sistemes que continuen vigents.
En la primera recollida duta a terme a través d’aquest nou sistema de contenidors s’han recollit 450 kg d’oli vegetal a tot el nucli urbà, que representen un 9% de l’oli recollit durant tot l’any 2021 a través dels diversos sistemes d’aportació. Aquesta dada demostra l’efectivitat de la nova recollida selectiva i també la bona acollida que ha tingut entre la població.
Durant aquestes primeres setmanes no s’han registrat incidències importants i la recollida s’ha fet amb normalitat. Els contenidors instal·lats admeten oli dipositat en ampolles o garrafes de plàstic de fins a 10 litres. Així es tracta només de guardar l’oli de cuina en ampolles/garrafes de plàstic a casa i quan estiguin plenes tapar-les i dipositar-les al contenidor d’oli més proper. Amb el kit del porta a porta es va entregar a tothom un embut per facilitar la separació de l’oli de cuina, que s'adapta a tota mena d'ampolles i garrafes de plàstic. És important recordar que les ampolles no poden ser de vidre, ja que es trencarien en dipositar-les i que els contenidors només estan previstos per a l’oli vegetal o de cuina (d'oliva, gira-sol, etc) però en cap cas olis de cotxe ni greixos animals.
Recollir selectivament l’oli de cuina permet evitar la contaminació de l’aigua, embussades i males olors als desguassos de casa i averies a la depuradora. A més l’oli recuperat es converteix en biodièsel, un combustible apte per qualsevol vehicle dièsel i que produeix un 80% menys d’emissions.
La instal·lació dels nous contenidors d’oli ha estat possible gràcies a un ajut de l’Agència de Residus de Catalunya que compta amb el finançament de la “Unió Europa a través del fons europeu Next Generation” i també del “Plan de Recuperación, Tranformación y Resiliencia del Gobierno de España”.
Des de l’Ajuntament aprofitem per donar les gràcies a tota la població per aquests resultats assolits i encoratgem a continuar separant l’oli i la resta de residus ja que el medi ambient és cosa de tothom!