La durada prevista de les obres és de 2 mesos i escaig i realitzarà la restauració l’empresa Vicus, scp, especialitzada en restauració i conservació del patrimoni.

Ja fa uns dies que s’han iniciat els treballs de restauració a la Font de la Mare de Déu de Manlleu. La Font, d’estil barroc tardà, forma un espai excavat sota l'actual plaça de Dalt Vila, de planta rectangular i coberta amb volta de canó. S'hi accedeix per unes escales que corregeixen el desnivell del terreny.  

L’any 1722 es va construir la mina que conduïa l’aigua del pou de Dalt Vila cap a l’actual ubicació de la font de la Mare de Déu, en aquells moments en els límits de la Vila i avui entre la plaça de Dalt Vila i la plaça de fra Bernadí al Baix Vila. Va ser una obra cabdal per a la millora de l’abastiment d’aigua al Manlleu del principis de segle XVIII. El nou espai es va posar sota la protecció simbòlica de la Mare de Déu i s’hi va construir una capelleta barroca presidida per una figura de Maria. 

La restauració d’aquest espai arriba, precisament, poc després de la celebració, l’any 2022, dels 300 anys de la construcció de la font de la Mare de Déu de Manlleu. Amb motiu d’aquesta commemoració, el Museu del Ter va editar una nova publicació en línia de l’investigador Joan Arimany, un llibre que inclou una anàlisi sobre l’abastiment històric de l’aigua a Manlleu i sobre la importància pràctica, però també simbòlica, de l’aigua en el nostre univers cultural; una història de la font de la Mare de Déu des de la seva construcció fins a l’actualitat, amb una especial atenció als convulsos anys trenta del segle XX.

També en el marc de la celebració del 300 anys de la font, es va fer un reconeixement públic al col·lectiu de dones que històricament ha tingut cura de la font, l’agrupació coneguda amb la denominació de “Pabordesses de la font de la Mare de Déu”. Aquesta entitat, sense estar inscrita en cap registre, és segurament el col·lectiu de la societat civil manlleuenca més antic i amb continuïtat fins al present, ja que encara avui, tenen cura de la font de la Mare de Déu.

La intervenció que ja s’està realitzant es centrarà en la neteja, consolidació i protecció del conjunt de murs, paraments i elements esculpits que formen part del conjunt arquitectònic de la font, des del terra fins a l’alçada de la volta, amb una superfícies total de poc més de 46m2 entre la paret de fons, les laterals, la volta i la fornícula. 

Enllaç a la publicació La Font de la Mare de Déu. L’aigua que sadollava Manlleu. https://www.museudelter.cat/publicacions-en-linia/la-font-de-la-mare-de-deu-2022/

230310 font_mare_de_Deu.JPG

Comparteix