INICI / TEMES / Informació / Notícies

Nascuda a Manlleu el 1949, Piella és Llicenciada en Filologia Romànica, especialitat Hispàniques. El dia 4 de setembre es realitzarà l’acte d’homenatge als Jardins de Can Puget.

El passat 15 de maig a l’Ermita de Sant Sebastià, dins l’acte de commemoració del Pacte dels Vigatans, Anna Piella va prendre el relleu de Toni Anguera (Xato), convertint-se així en la 21a persona homenatjada per l’entitat. La primera acció com a homenatjada 2023 va ser, precisament, l’ofrena floral al monòlit commemoratiu i l’encesa de la Flama del Pacte dels Vigatans que des del 15 de maig crema i s’espera que arribi a la ciutat de Vic durant la Marxa dels Vigatans el dia 8 de setembre. Amb una sòlida formació intel·lectual, Piella és una gran lectora, hàbil escriptora i ha dedicat gran part de la seva vida a l’ensenyament, en concret en l’àrea lingüística. També ha tingut càrrecs diversos, essent durant alguns anys directora de l’Institut Antoni Pous de Manlleu. Anna Piella és i ha estat una activista sociocultural. Des de ben jove, ja es va involucrar en moviments propis del país com l’escoltisme, essent una de les iniciadores a Manlleu. A la dècada dels anys setanta, Piella també va ser impulsora del moviment feminista a casa nostra així com una activista per llibertat política, d’expressió i de reunió.

Acabada la carrera va passar uns anys a la ciutat francesa de Metz com a professora-lectora de castellà d’on va tornar amb un excel·lent nivell de francès. Vinculada en diversos moviments populars, ha ensenyat a escriure i llegir a persones nouvingudes, ha organitzat grups de lectura a la biblioteca i pertany al grup organitzador de “conferències per a la gent gran”. Una persona compromesa amb el país, la seva llengua i cultura, avançada en el seu temps, coneixedora de la ciutat de Manlleu, del seu teixit associatiu i sobretot, de la seva gent en tota la seva complexitat.

Òmnium Osona - Lluçanès ens ha fet arribar aquesta nota de premsa on exposen:

Per quina raó Òmnium Osona-Lluçanès, homenatja enguany la manlleuenca Anna Piella? Moltes són les raons que expliquen aquesta decisió:

Perquè,

des de de ben jove, ja es va involucrar en moviments propis del país com l’escoltisme, essent una de les iniciadores a Manlleu.

Perquè,

quan gairebé no es parlava de feminisme, ella juntament amb algunes seves companyes “de viatge vital”, ja defensava el paper femení en la societat.

Perquè,

va ser activa i combatent a favor de la llibertat política, d’expressió i de reunió en aquells ja molt llunyans anys 70.

Perquè,

acabada la carrera i, quan gairebé ningú marxava a l’estranger, va tenir el coratge d’anar-se’n sola a treballar uns anys a la ciutat francesa de Metz i va tornar amb un excel·lent francès.

Perquè,

amb una sòlida formació intel·lectual, gran lectora i hàbil escriptora, l’Anna ha dedicat gran part de la seva vida, amb entusiasme, a l’ensenyament, en l’etapa de l’educació secundària, en concret en l’àrea lingüística. També ha tingut càrrecs diversos, essent durant alguns anys Directora de l’Institut Antoni Pous de Manlleu, esdevenint mestra de mestres

Perquè,

és una persona polièdrica, és i ha estat una activista socio-cultural i d’això n’ha fet gairebé una professió i ho ha estat quan gairebé ningú ho era.

Perquè,

ha estat vinculada en diversos moviments populars, ha ensenyat a escriure i llegir a “nouvingudes”, ha organitzat grups de lectura a la biblioteca, pertany al grup organitzador de “conferències per a la gent gran. I tant la podies trobar organitzant autocars per anar a Lledoners, venent a l’Assemblea Nacional Catalana o implicada en l’activitat d’Òmnium per trobar la paraula que representi Manlleu.

Perquè,

ha combinat amb expertesa totes aquestes activitats amb la seva gran família: fills, espòs, mare, germanes nebodes i nebots…

Perquè,

és amiga dels seus amics, no ha tingut mai un no per ningú i tot ho ha fet de manera voluntària.

Perquè,

és una dona de pedra picada, insubornable, compromesa amb el país, la seva llengua i cultura, avançada en el seu temps i és una gran coneixedora de la ciutat de Manlleu, del seu teixit associatiu i sobretot, de la seva gent en tota la seva diversitat.

Per tot això, entenem que és un merescut un reconeixement i també li volem dir, com tants d’altres: Gràcies, Anna!!!!!


INFORMACIÓ de l’acte d’homenatge:

Jardins de Can Puget

Dilluns dia 4 de setembre a les 20h.

Entrada lliure

L’acte serà un reconeixement a l’Anna Piella des de l’àmbit personal i professional. Serà conduït per persones relacionades amb els seu entorn i que col·laboren per retre homenatge a Piella.

 

 

 

 

2308328 Cartell homenatge Anna Piella.jpg

Comparteix